natuurlijk fitter & vrolijker

Hartverwarmende winterdip

Sinds begin oktober zijn mijn man en ik regelmatig in de Oosterschelde te vinden voor een kort zwem-moment. We noemen dit onze winterdip. We zijn al jaren elke winter aan het peddelen in een kajak op zee, maar dan gekleed in onze winter kajak-uitrusting. We meenden koud water wel te kennen.
Niets is minder waar.
Want ìn zee met direct contact aan je huid?
Dat is toch een totaal andere beleving…maar wel één die steeds naar meer en meer smaakt.
‘Jee’ wat is dat bizar de eerste keer omkleden en in je badpak het water in. In wind en kou. Echt die warme jas uit? Yep!

‘Julder bin knotsknetterhèk’ …..klopt! Maar wat een plezier en avontuur!

We keken elkaar de eerste keer hoofdschuddend maar lachend aan. We hebben eerst een warming up gedaan en lopen heel langzaam dieper en dieper, voetje voor voetje. Af en toe even pauzerend, oksels, polsen en gezicht met koud water besproeien.
We lopen tot een diepte van onze navel en laten ons langzaam in het water glijden. Vooral letten we op onze uitademing: die maken we 2x langer dan onze inademing. We blijven dicht aan de kant en we blijven max 1 à 2 minuten in het water. 
Het hoofd houden we droog, ik draag zelfs een wollen muts.

We doen dit nu 2x (soms 3x) per week. We merken een enorme boost aan energie en warmte direct na de winterdip. Maar de boost duurt voort door de week. Ook zijn we sneller warm wanneer we aan het peddelen zijn of aan het wandelen.
Daarnaast merk ik dat ik dieper slaap, dat is een bijzondere en fijne ervaring.
Een keer stond ik erg moe op, en had nog een drukke werkdag voor me. Mijn man sleept me mee naar onze winterdip stek (tegenstribbelend en excuses verzinnend want ik had er echt geen zin in). 
We gaan het water in en 2 minuten later sta ik helemaal vol energie op en neer te springen, klaar om lekker te gaan werken.
Alle ‘stoffige spinnenwebben’ uit m’n hoofd verdwenen.
Fe-no-me-naal!

Hoe komt dit? Waarom reageert je lichaam hier zo positief op? Dit zijn zogenaamde ‘hormetische prikkels’ d.w.z.: te veel is niet goed, te weinig/nooit ook niet. Een korte felle hormetische prikkel dat is magisch voor je lichaam & geest.

Ons oude brein herkent & bloeit op bij afwisseling van kou/hitte …honger/dorst…ver zien/dichtbij zien…op 2 benen staan/op 1 been staan…. Schrammen hebben/herstellen…veel bewegen/veel rust..enzovoorts.

Ons oude brein herkent niet: stress hebben terwijl je in de auto zit en vertraging hebt vanwege een file. Ons oude brein herkent niet dat we dagelijks 7 dagen per week 360 dagen per jaar te veel eten en geen dorst meer hebben. Dat we altijd in een verwarmde of afgekoelde ruimte leven. Afijn… dat hele riedeltje van onze welvaarts-valkuilen.

Jezelf regelmatig blootstellen aan zo’n hormetische prikkel is een sterke manier om je gezondheid te verbeteren & het is gratis.

Wil je dit ook? Zo’n boost na een winterdip?

Begin.
Wat heb je te verliezen? Niets. Je bent wel een ervaring en overwinning rijker. Ook al doe je het daarna nooit meer. Want die overwinning op je eigen overtuigingen?…’echt te koud’ ‘ik heb zelfs 10 paar sokken aan in bed’ ‘ik heb het altijd koud’ …… Die overwinning is misschien wel het allermooiste cadeau …. je eigen grenzen helemaal zelf verleggen.

Vermijd: blote voeten, plekken waar veel wilde watervogels zijn, natuurgebieden, langer dan 1 minuut in ‘t water. 
Alleen zwemmen. Te ver uit de kant. In te diep water gaan. Laat op de middag/begin van de avond in kou te gaan zwemmen.

Doen: warming up. Hoofdbedekking. Ga voetje voor voetje en maak je oksels, polsen en gezicht tussendoor nat.
Ontspan in het water door ‘adem uit’ langer te maken dan ‘adem in’
Zorg dat je direct kunt staan als je dat wil.
Direct afdrogen en even met je blote huid in open lucht de gloei voelen, ontspannen en genieten.
Neem een thermos mee met warme (gember) thee en drink het na je winterdip.

Gebruik vooral je gezonde boerenverstand…wij volgen geen methode en hebben geen training hiervoor gevolgd. 
We wilden in deze beperkte tijden iets nieuws en avontuurlijks proberen.

Heb je een aandoening (bijv. iets aan je hart) raadpleeg je huisarts. 
Je kan dan wel beginnen met koud afdouchen (in de ochtend, niet in de avond)
Wil je direct in ’t diepe en meteen voor topprestaties? Sluit je aan bij professionals.

Veel plezier met knots knettergekke nieuwe ‘hormetische’ hobby’s!

(©foto S. Kouijzer 28-11-20)