natuurlijk fitter & vrolijker

Bottenbouillon

Bottenbouillon: supplementen, troost-eten & natuurlijke cosmetica in één.

(Ben je vegetariër of veganistisch? Misschien wil je dit overslaan…of juist niet vanwege de sterke + positieve gezondheidseffecten die bottenbouillon je kan geven?)

Een van mijn basis voedingsmiddelen is een bottenbouillon. Eén slok en mijn lichaam maakt een zucht van verlichting…’meer, meer’.
Heb ik gewrichtspijn? Dan neem ik meer/vaker bottenbouillon.
Ben ik gestrest? ‘Aaaahhh’ weer die zucht van verlichting vanwege bottenbouillon.

Vandaar dat ik deze informatie graag deel met jullie.

Wat maakt dat bottenbouillon al eeuwen geroemd is over de hele wereld? Het maakt niet uit waar je bent op aarde, bouillons van botten en visgraten zijn overal te vinden.
Overal ter wereld vind je verhalen over helende werking van bouillons: onze grootouders dronken het bij ziekte, de meeste van onze ouders waarschijnlijk ook.

Er zijn intussen veel onderzoeken naar bottenbouillon verschenen.

Onderzoek wijst bijv. uit dat kippenbouillon er voor zorgt dat het ontstekingen remt en afweer verhoogt (begint al in de mond).

Daarnaast komen een aantal stoffen in overvloed voor in bouillon: glycine, proline, glutamine en collageen.
Glycine , proline, glutamine en collageen zijn stoffen waaruit bindweefsel is opgebouwd & baat bij heeft.

Bindweefsel is, het woord zegt het al, weefsel wat zorgt voor ‘verbinding’.

Letterlijk:
Het houdt ons lichaam (spieren, organen, botten) bij elkaar. 
Het is ook hetzelfde soort weefsel waaruit bloedvaten, slijmvlies, allerlei vliezen, pezen en kraakbeen bestaan.

Figuurlijk:
Daarnaast fungeert bindweefsel als een communicatiemiddel voor allerlei stofwisselingsprocessen.
Darmen scheiden op een goede manier stoffen af/nemen stoffen op via gezond slijmvlies en bindweefsel.

Chronische stress? Dan gaan slijmvlies barrieres kapot. Dit zorgt voor een neergaande spiraal, ondermijnt je afweersysteem en veroorzaakt ontstekingen in gewrichten en pezen.

Soepel bindweefsel aan de andere kant zorgt o.a ook voor goede ondersteuning van je bloedvaten zodat bloedvaten soepel kunnen blijven.
Gezond bindweefsel en slijmvlies zorgen voor goede opname en verspreiding van vitamines en mineralen.
Gezond bindweefsel zorgt voor gezonde gewrichten, gezond haar, huid en nagels

Gezond bindweefsel is dus net zo essentieel als een gezond orgaan.

Wat doen glycine, proline, glutamine en collageen?

Gun je hele lichaam een natuurlijke boost met deze bouillon. Waarin alle deze stoffen van nature voorkomen en makkelijk opneembaar zijn.

Neem als basis het liefst gras gevoerde /biologische/scharrel botten. Deze dieren hebben veel (buiten) gelopen en hebben sterk kraakbeen. Bovendien krijgen deze dieren weinig tot geen antibiotica toegediend.

Of neem viskoppen en –graten van witte wilde (Noordzee) zeevis: het liefst tong of tarbot maar kabeljauw, schar, schol, bot, koolvis, schelvis zijn ook prima. Verwijder de kieuwen en ogen en gooi deze weg.
Vraag je visboer vriendelijk dit voor je te doen, mijn visboer is al blij dat hij/zij iemand blij kan maken met dit ‘visafval’.
Makreel, haring en sardien zijn trouwens niet geschikt: het vet wordt ranzig en gaat vies smaken.

Met 1 kilo viskop/graten maak ik ± 2 L. Dit mag je nl niet hergebruiken (en mag maar heel kort trekken ± 30 min)
Met 1 kilo kippenbotten maak ik zo 5 L bouillon. De botten gebruik ik namelijk meerdere keren om bouillon van te trekken (en mag uren trekken)

Dus wat duurzaamheid betreft is dit ook positief: niet alleen gebruik je een deel van het dier wat anders weggegooid zou worden, je kan het ook vele malen hergebruiken.

Op internet circuleren veel recepten. Wel een tip: gooi het schuim & vet van de bouillon weg.
Makkelijk mee te nemen in een thermos. Heerlijke opkikker voor je lunch.

Voor therapeutische doeleinden: ± 4 maanden minimaal 2 x 250 ml (2 grote bekers) per dag.
Daarna onderhoud: ± 3 of 4x per week 1 grote beker (250ml)

Ben je histamine gevoelig? Maak dan bouillon van alleen kraakbeen en pezen (dus zonder botten).

Bronnen:

https://www.npo3.nl/keuringsdienst-van-waarde/29-10-2020/KN_1716422
https://www.npo3.nl/wat-doet-collageen-in-het-lichaam
https://www.naturafoundation.nl/kenniscentrum/artikelen/20758/grootmoeders-middeltjes-voor-preventie-en-herstel
https://www.thepaleomom.com/health-benefits-of-bone-broth/
https://www.thepaleomom.com/gelatin-vs-collagen-vs-bone-broth/